Vertel je (dialogisch) verhaal ... over oplossingsgericht dialogisch communiceren

 • Masterclass training ( 2 middagen )
 • 13.30 - 16.30 uur
 • € 450 p.p. (incl. trainingsmateriaal, koffie/thee/water, inschrijfgeld); € 350 voor 2e en meer deelnemers van dezelfde organisatie
 • 2 en 9 februari 2023 (Doorn); 1 en 8 februari 2023 (Bakkeveen)
 • conferentiecentrum Nieuw Hydepark, Doorn; conferentiecentrum Nieuw Allardsoog, Bakkeveen

 

Inschrijven

 

 

Loopt u wel eens vast in gesprekken? Met cliënten, medewerkers, studenten, leerlingen, burgers, huurders of (management)team? Ziet u welke interne dialoog bij uzelf en de ander(en) speelt? Weet u hoe u gevoelens en praktische waarden kunt gebruiken voor het bereiken van meer resultaat en diepgang? Zoekt u een interactief en oplossingsgericht gespreksmodel? Kent u de werkwijze van dialogisch communiceren?

 

Interne dialoog
Communiceren betekent vaak: meedenken met de ander. Er is veel behoefte aan mensen die op een professionele manier kunnen meedenken. Die zich kunnen verplaatsen in de vragen en denkwijzen van de ander.

Daarbij kan gebruik worden gemaakt van de interne dialoog bij mensen. Ieder mens heeft een interne dialoog. Daarin spelen gevoelens en praktische waarden een belangrijke rol. Praktische waarden zijn waarden die iemand heel belangrijk vindt en vaak toepast bij de interne dialoog. De valkuil van de professional en leidinggevende is daarentegen, dat hij/zij al snel op zijn/haar eigen denkwijzen, gevoelens en vragen overstapt en/of snel naar oplossingen wil gaan. 

 

Dialogisch communiceren

Begrijpen van de interne dialoog helpt bij meedenken, verandering, diepgang en beter resultaat. Dialogisch communiceren bevordert verbinding tussen mensen. Mensen voelen zich beter gehoord en begrepen. Dialogisch communiceren is een gespreksmethode die oplossingsgericht is. Er zijn verschillende stappen en spelregels die moeten worden toegepast. Het gaat niet alleen om het stellen van goede vragen. Belangrijk onderdeel is ook het afwegen van handelingsopties aan de hand van praktische waarden.
De trainingsdag biedt u inzicht in de speciale vaardigheden voor dialogisch meedenken. U oefent de verschillende stappen van het interactieve gespreksmodel. Dialogisch communiceren is gebaseerd op onder meer het socratisch gedachtegoed en de theorie van het dialogische zelf.

 

 

Programma

Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder meer:

 • achtergrond en functie van het dialogisch gespreksmodel
 • wat is interne dialoog?
 • stappen en spelregels bij dialogisch communiceren
 • het stellen van de goede vragen
 • wat zijn praktische waarden?
 • toepassen van praktische waarden bij oplossingen
 • rol en taken van de gespreksleider
 • oefening van het dialogisch gespreksmodel
 • dialogisch communiceren en veranderingsprocessen
 • toepassingsmogelijkheden op individueel en groepsniveau
 • valkuilen en succesfactoren

 

Praktijkgericht leren

Het programma is interactief en praktisch van opzet: deskundigheidsbevordering, kennisdeling en intervisie. Praktijkgericht leren staat centraal. Het programma sluit aan bij uw eigen situaties. U krijgt deskundige feedback op uw vragen, ervaringen en praktijksituaties.
Het dialogisch gespreksmodel wordt geoefend aan de hand van casuïstiek die door de deelnemers zelf wordt ingebracht. De resultaten van de training zijn direct toepasbaar in de dagelijkse praktijk.

Het oplossingsgerichte dialogische gespreksmodel is interactief en toepasbaar bij teamoverleg, leidinggeven, intervisie, veranderen, intervisie, coachen, cliëntgesprekken, lesgeven. Met het dialogisch gespreksmodel zijn inmiddels al veel praktische antwoorden gevonden op lastige praktijksituaties van studenten, cliënten, medewerkers, docenten, leerkrachten, hulpverleners, leidinggevenden en anderen.

 

Verdiepingsmiddag

U kunt na deze masterclass training (facultatief) deelnemen aan een verdiepingsmiddag.

Datum wordt in overleg met de deelnemers vastgesteld.

 

 

Groepsgrootte

Om het rendement hoog te houden wordt met kleine groepen gewerkt: 4 – 10 personen.

 

In-company en open inschrijving

De opleiding wordt zowel met open inschrijving  als in-company verzorgd.

 

Doelgroep
Iedereen die meer resultaat en diepgang in (vastlopende) gesprekken wil bereiken en op zoek is naar een interactief oplossingsgericht gespreksmodel voor gebruik bij teamgesprekken, leidinggeven, intervisie, veranderen, coaching, lesgeven, cliëntgesprekken en dergelijke.  
Leidinggevenden, adviseurs, docenten, counselors, hulp- en zorgverleners, vertrouwenspersonen, klachtenfunctionarissen, preventiemedewerkers, maatschappelijk werkers en andere belangstellenden (wo/hbo werk-/denkniveau).

De deelnemers zijn werkzaam in onderwijs, (gezondheids)zorg en hulpverlening, overheidsinstellingen (ambtelijk, politiek), (semi)profit sectoren of als zelfstandige professional.

 

Meer informatie
Neem voor uw vragen of voor overleg over uw wensen en onze mogelijkheden contact op met Koos de Vlas.